Rustykalna tarta
Rustykalna tarta: serwujemy przepis. Eksperyment z nowalijkami na wiosnę
15 kwietnia 2025
3 minuty czytania
Właśnie ruszył sezon na zielone szparagi i czosnek niedźwiedzi. Jest krótki, więc warto dobrze go wykorzystać.
Wiosna to dobry czas na eksperymentowanie w kuchni z nowalijkami. Na lokalnym rynku nie mogę przejść obojętnie obok młodych szparagów. Z kolei o zapasy czosnku niedźwiedziego nie muszę się martwić – szczęśliwym trafem poletko czosnku rozrasta się u moich rodziców pod domem. Nie wolno go zbierać w parkach i lasach, ponieważ w Polsce jest pod ochroną. Podobnie jak w przypadku szparagów, sezon na czosnek niedźwiedzi trwa od końca marca do późnego maja/czerwca. W tym czasie liście są najdelikatniejsze i najsmaczniejsze. Robię z nich pesto, smakową oliwę, dodaję do past z tofu czy fasoli, ale używam też w postaci surowej i posiekanej. Jego intensywny smak podkręca każde danie. Ot choćby prezentowaną tu tartę.
Polityka
16.2025
(3511) z dnia 15.04.2025;
Ludzie i Style;
s. 121
Oryginalny tytuł tekstu: "Rustykalna tarta"
Oferta powitalna
-
4 zł / tydzień przez miesiąc rok
Płatność 16 zł co 4 tygodnie przez pierwszy rok.
Później 24 zł co 4 tygodnie. -
299 zł 199 zł rok
Płatność jednorazowa