Film

Droga do katastrofy

Recenzja filmu: „Apetyt na więcej. La cocina”, reż. Alonso Ruizpalacios

Dodaj do schowka
Usuń ze schowka
Wyślij emailem
Parametry czytania
Drukuj
„Apetyt na więcej. La cocina”, reż. Alonso Ruizpalacios „Apetyt na więcej. La cocina”, reż. Alonso Ruizpalacios Panorama Global/Seine Pictures Autor: Alonso Ruizpalacios /
Zapis jednego dnia z życia restauracji.

Wśród wielu filmów pokazujących pracę w restauracji od kuchennego zaplecza były i takie, które przypominały, że to, co ląduje na naszych talerzach, to efekt ciężkiej harówki wielu osób. Gdzieś na końcu była jednak satysfakcja z dobrze wykonanej pracy. Meksykański reżyser Alonso Ruizpalacios – adaptując klasyczną sztukę teatralną Arnolda Weskera – nie pozostawia jednak złudzeń. Restauracja w jego filmie daleka jest od gwiazdek Michelina, to raczej knajpa, która ma przyciągnąć zwiedzających Nowy Jork turystów. W kuchni i na zmywaku pracują przede wszystkim nielegalni imigranci, którym właściciel knajpy wiecznie obiecuje załatwienie legalnych papierów. Wśród nich kucharz Pedro (Raúl Briones), obdarzony wielkim talentem, lecz niesubordynowany, i jego dziewczyna Julia (Rooney Mara).

Apetyt na więcej. La cocina, reż. Alonso Ruizpalacios, prod. Meksyk, USA, 139 min, w kinach od 28 marca

Polityka 13.2025 (3508) z dnia 25.03.2025; Afisz. Premiery; s. 67
Oryginalny tytuł tekstu: "Droga do katastrofy"

Oferta powitalna

4 zł za tydzień
przez miesiąc rok

Płatność 16 zł co 4 tygodnie przez pierwszy rok.
Później 24 zł co 4 tygodnie.

Kup dostęp
Rezygnujesz, kiedy chcesz
Oferta dla nowych subskrybentów
Zobacz inne oferty
Reklama