Dzięki przemysłowej magii żywność nie psuje się po kilku dniach, a parówka może zawierać wszystko… oprócz mięsa. Interes kwitnie, producenci zacierają ręce, a konsumenci coraz częściej dają się nabrać ładnym opakowaniom i chwytliwym sloganom.
Wyniki nowych badań opublikowanych w czasopiśmie „Nature” sugerują, że osoby chore na nowotwór powinny unikać spożycia syropu glukozowo-fruktozowego, powszechnego składnika żywności. Osobom zdrowym też powinno wyjść to na zdrowie.
Rozmowa z dietetyczką dr Małgorzatą Desmond i psychologiem dr. hab. Marcinem Rzeszutkiem o tym, jak się przejawiają ortoreksja i przemoc dietetyczna wobec dzieci.
Na masło wydajemy rocznie 5 mld zł, ale gdy drożeje, zaczynamy się niepokoić. Cena kostki w niektórych sklepach właśnie przebiła już 10 zł.
Doniesienia o umiarkowanej szkodliwości energetyków bywają grubo przesadzone.
Makaron błyskawiczny najpierw wykarmił globalne Południe. A teraz wraca na ratunek przyciśniętym inflacją i uciekającym w samotność społeczeństwom bogatego Zachodu.
Rozmowa z socjolożką jedzenia dr hab. Ewą Kopczyńską i dr. Konradem Stępnikiem, socjologiem wsi, o tym, dlaczego przy okazji rolniczych protestów warto się przyjrzeć temu, co jemy.
Po śmiertelnym zatruciu galaretą mięsną w Nowej Dębie na Podkarpaciu sanepid wyruszył na masowe kontrole jakości żywności. Jej nielegalni producenci śpią spokojnie, kontroluje się legalnych.
Prezydent i premier w Waszyngtonie; wybory w episkopacie; Duda zawetuje ustawy o tabletce „dzień po” i liberalizacji aborcji; koniec zerowego VAT na żywność; wylosowano numery list w wyborach samorządowych.
Nie Smoleńsk, ale ceny będą osią ruszającej kampanii wyborczej. Opozycja przekonuje, że życie stało się dramatycznie drogie, a będzie jeszcze droższe. Obiecuje, że temu zaradzi. Ale to nie takie proste.