Bordeaux to najsłynniejszy region winiarski na świecie – i nie bez powodu.
Audouze nabył to wino z rąk prywatnych. Ceny nie podał, ale zapłacił tylko połowę, sprzedający bowiem upierał się, że chce uczestniczyć w otwarciu flaszki.
Zepsute wino to koszmar winomanów – niektóre zapachy trudno usunąć z pamięci.
Przyszłość jest niepewna, ale teraźniejszość doprawdy wspaniała. Połączenie wulkanu, morza, wiatru i słońca daje tym winom wyjątkowy smak.
To winiarski król środkowej Europy. I co ważne, grüner veltliner coraz częściej udaje się też w Polsce.
Ceny czołowych win świata już dawno oderwały się od rzeczywistości. Kto i dlaczego je kupuje?
Powiedzenie „wino im starsze, tym lepsze” to wierutna bzdura. Natomiast co do winorośli – prawda.
Aromatami wina zainteresowali się naukowcy. I sukcesywnie odkrywają, dlaczego wino pachnie tak, jak pachnie. Na pierwszy ogień poszły aromaty najmocniejsze: róża, akacja, bez, jabłoń.
Ma ogromny elektorat negatywny, ale i tak wygrywa. Solaris to najpopularniejsza odmiana winorośli w Polsce.
Coraz więcej butelek wymyka się prostej wakacyjnej prawdzie, że dobrze smakują tylko na miejscu. I takich właśnie wartościowych odkryć życzę państwu tego lata.