Po pączki warto sięgać nie tylko w tłusty czwartek. Fakt, wymagają co najmniej dwóch–trzech godzin przygotowania, efekt jest jednak wart zachodu.
40 g drożdży świeżych• 400 ml (niecałe 2 szklanki) mleka roślinnego (najlepiej sojowego)• 70 g cukru kryształu (ok. 5 łyżek)• 40 g (2 pełne łyżki) wegańskiego masła• porządna szczypta soli (3–4 g)• 1–2 łyżki spirytusu, wódki lub octu (do smażenia, by pączki nie
Oprócz klasycznej wersji – z plackiem ziemniaczanym i śmietaną – danie to można podać na wiele sposobów: z purée, kluskami śląskimi, knedlem z wczorajszego pieczywa.
(3–4 porcje obiadowe): • 50–100 g kostki sojowej (zależnie od tego, jak gęsty i „mięsny” gulasz chcemy mieć)• 2 duże cebule• 2 ząbki czosnku• 1/2 marchewki• 2 łyżki neutralnego oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)• 5–6 suszonych grzybów
Wegańska wersja meksykańskiego specjału rozgrzewa i syci. Tego nam właśnie trzeba, kiedy nadciąga zimowy chłód.
mieszanką papryk i przypraw oraz kilkoma sekretnymi składnikami. To najlepsza wersja tego dania, jaką do tej pory wypracowałem, i z dumą się nią dzielę. *** Chili sin carne: wersja deluxe (przynajmniej 8–10 porcji) Składniki:• 1 i 1/2 średniej cebuli• 2–3 papryczki jalapeńo• 6
Wigilijne pierogi mają w tym roku słodko-wytrawny smak dzięki połączeniu karmelu, bakalii i pasty z tofu, która godnie zastępuje farsz z serem.
: • 1,5–2 l wody• 1 łyżka oleju (opcjonalnie)• 1 łyżeczka soli Tofurożek: • 2 kostki (ok. 400 g) tofu• 5 łyżek mleka roślinnego (ok. 50 ml)• 1–2 łyżki oleju• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej• 1–2 łyżki kwasu mlekowego lub soku z cytryny• 1
Oto danie, które łączy najlepsze cechy klasycznej, tradycyjnej przekąski z rybnym smakiem i teksturą. Jako roślinna ciekawostka frapuje gości.
, słonecznikowego)jedna kostka tofu (180–200 g, najlepiej sprawdzi się tofu silken, ale zwykłe z dyskontu też będzie dobre)8 łyżek oleju lnianego4–5 łyżek octu jabłkowego1 łyżka białego wina (opcjonalnie)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzupokruszony w palcach arkusz nori3
Dynia sama w sobie ma niewiele smaku, posiada za to atuty, których inne warzywa nie mają. Warto je pokazać.
pieczonej dyni i masła orzechowego: (ok. 8–10 sporych porcji) • 500 g dyni – już po obraniu i wydrążeniu (najlepiej hokkaido)• 3 ząbki czosnku (rozgniecione, nadal ze skorupką)• 1–2 małe cebule (obrane, pokrojone w ćwiartki)• 5 łyżek oliwy• kilka szczypt soli
Do wykonania roślinnych kalmarów będzie niezbędny konjac, czyli pasta z korzenia o niezwykłych właściwościach.
wyjaśnieniem, jak i z czym zestawić je w pysznej kanapce. Wegańskie kalmary z konjacu (20 krążków, 4 ładne burgery): • blok konjac (konnyaka, konjaka)• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego• 200 ml wody• 3 łyżki mąki pszennej• 1/2 łyżki czosnku w proszku• 200 g panko (rodzaj
Kilka prostych tricków może sprawić, że na poczciwy kotlet sojowy trudno będzie spojrzeć tak samo jak kiedyś. I na pewno nie będzie się już kojarzył z tekturą.
Młoda kapusta wypełniona farszem z ryżem lub kaszą, podana z babcinym sznytem, do tego koperek. I mamy to!
suchego• 100 g ugotowanego al dente białego ryżu (można użyć kaszy)• 3 łyżki sosu sojowego• 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego• 1 litr wody lub bulionu (może być z kostki lub na szybko uwarzony z resztek)• 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 kulki ziela angielskiego + 3 liście laurowe
Bób, warzywny król lata, do końca wakacji jest pod ręką w swojej najlepszej formie.
kolendry (może być część łodyżek)6 ząbków czosnku (obranych)mała czerwona cebula2 łyżeczki kuminu2 łyżeczki mielonej kolendryłyżeczka soli (lub do smaku)1/2 łyżeczki pieprzuolej do smażenia Do podania:sos ziołowo-miętowy (przepis na moim blogu)jogurtowe pity (przepis na moim blogu)świeże
Delikatne puszyste bułeczki skrywające we wnętrzu wegański twarożek i truskawki to pyszna deserowa propozycja na początek upalnego lata.
formujemy kulę i zostawiamy w misie pod przykryciem do wyrastania na 1–1,5 godz. aż do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swój rozmiar, oprószamy je mąką z góry i wykładamy na blat, również oprószony mąką. Od razu formujemy je rękami lub wałkiem tak, by nieco spłaszczyć i rozciągnąć (do ok. 2 cm
Pochodząca z krajów arabskich pasta z dodatkiem tahini swój oryginalny smak zawdzięcza pieczeniu bakłażanów nad żywym ogniem.
wysokiej temperaturze i aromatowi grillowania wyniosą dania na wyższy poziom smaku. Rozbudzając przy tym nasze kubki smakowe i kreatywność. *** Baba ghanoush (porcja na kilka porządnych kanapek lub kolację dla 2–3 osób): 1 kg bakłażanów upieczonych na grillu, nad ogniskiem, w piekarniku lub
Dzięki wysokiej zawartości wody trudno je przypalić. Nawet niewprawnym amatorom grilla wybaczają naprawdę wiele.
Gdy na straganach pojawiają się pierwsze pęczki czosnku niedźwiedziego, to dla mnie znak, że zaczyna się wiosna. Ta kulinarna.
–700 ml):3–4 garście orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika (można pomieszać)3–4 pęczki oczyszczonego czosnku niedźwiedziego (ok. 300–400 g)6–8 łyżek oliwy z oliwek4 łyżki płatków drożdżowych1/2 łyżki solisok z 1/4 cytryny Wykonanie (ok. 10 min): Sól, oliwę i orzechy
Pikantna, pełna umami i satysfakcjonująca kuchnia syczuańska zderza się tu z klasycznym włoskim makaronem.
całość granulatu oblepi się w sosie, wyłączamy ogień i zostawiamy patelnię na kuchence. Opcjonalnie 1–2 łyżki gotowej mieszanki odkładamy do miseczki i mieszamy z dodatkową łyżką oleju – do podania. Makaron i sos powinny być gotowe mniej więcej w tym samym momencie. Przekładamy makaron do
W kuchni roślinnej nie ma niemożliwego. Znalazłem warzywo, które sprostało zadaniu wypełnienia hotdogowej bułki. Jest nim poczciwa marchewka.
lub cukruduża szczypta pieprzu Do podania:6 bułek do burgerów, sałata, majonez, ketchup, musztarda, pikle, prażona cebulka, szczypiorek Wykonanie:• Obieramy marchewki• Zagotowujemy 1 litr wody i wsypujemy do garnka wędzoną sól• Gotujemy marchewki przez 15–20 minut (po nakłuciu
To karnawałowe danie łączy w sobie wszelkie plusy sajgonek i spring rollsów, ale jest zdecydowanie mniej pracochłonne.
niemu sałatka znika w okamgnieniu. *** Sałatka sajgonkowa z sosem orzechowym: 300–400 g kapusty czerwonej (1/4–1/2 małej główki) posiekanej w cienkie, krótkie paski1 duża marchewka pokrojona w drobne słupki1/2 dużego ogórka pokrojonego w drobne słupki1 sałata rzymska lub 1/2 sałaty lodowej