To topowe włoskie danie, do którego przyrządzenia szczególnie jesienią warto wykorzystać dynię.
Polska pizza to połączenie włoskiej idei z rodzimą fantazją i barokowym przepychem.
Gemista to blacha faszerowanych pomidorów, papryki i cukinii. Sekretem tego dania jest nie tylko odpowiednio doprawiony farsz, ale i czas pieczenia.
Tego lata każdemu z nas należy się jagodowy wypiek w rozsądnej cenie.
, zostawiając między nimi ok. 1 cm odstępu. Znowu przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 60 min. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. Piecz zawijańce przez 30 min – aż będą rumiane. Przed podaniem niech bułeczki lekko się schłodzą. Do mleka kokosowego dodaj cukier puder i ubijaj ręcznie lub przy pomocy miksera. Przed podaniem przykryj ślimaka pierzynką z bitej śmietany i posyp świeżymi owocami. Smacznego!
Burak sam w sobie jest dość słodki, ale na tyle uniwersalny, że pasują do niego wszystkie aromaty.
Konsystencja kokosa, gęsta i odpowiednio tłusta, nadaje się idealnie jako podstawa wegańskich lodów.
trochę strzelać. Wymieszaj i połóż z powrotem na kuchence. Mieszaj ok. 1 min. Znowu ściągnij garnek na bok. Dodaj margarynę i sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dwie puszki z kremem kokosowym lub mlekiem przechowuj w lodówce. Przygotuj blender kielichowy. Włóż do kielicha zwartą
Seler ze względu na charakterystyczny smak i nietypową strukturę może onieśmielać. Jednak przygotowany z pomysłem – zachwyca.
winnegosóloliwagarść orzechów włoskich lub laskowych Wykonanie: Seler umyj i w całości zawiń w folię aluminiową. Zapiekaj w 220 stopniach przez 1,5 godziny. Kiedy seler się wystudzi, obierz go ze skórki i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Powinno wyjść ok. 5 plastrów. Na patelni rozgrzewaj roślinne masło lub oliwę
Mamy jeszcze jeden wyśmienity powód, by lecieć do Grecji. To gigantes, czyli olbrzymia fasola masłowa, uwielbiana na Półwyspie Bałkańskim.
Jeszcze do niedawna czołowe polskie ramenownie uważały, że to danie w wersji bezmięsnej nie jest możliwe. Na szczęście to się zmieniło.
cynamonu3 goździkigwiazdka anyżu5 litrów wody3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka miso Dodatki: tofu naturalne2 łyżki mąki ziemniaczanejporolej, sól wędzona, sezam, olej sezamowyarkusz glonów noriszczypiorrzodkiewka200 g mąki pszennej90 ml wody10 g solimąka ziemniaczana1 łyżka sody Sposób przygotowania
Roślinna pieczeń i roślinny pasztet to zupełnie inne potrawy. Różnią się nie tylko nazwą.
Dodatkowa warstwa z chrzanu, konfitury z cebuli lub z sezonowej żurawiny scala pasztet i sprawia, że wygodnie będzie go kroić.
warto postawić ją na stole jako dodatek. Pasuje do pasztetu, pieczonych warzyw, pieczywa, a nawet hummusu. *** Składniki: Konfitura z żurawiny 400 g żurawiny6 łyżek cukru trzcinowegootarta skórka z 1 cytrynysok z 1 cytryny2 goździki Sposób przygotowania: • Przenieś żurawinę do rondla. Dodaj cukier
Pierogi to wdzięczne danie, bo kochają je wszyscy, a to, co znajdzie się między płatami ciasta, zależy tylko od fantazji.
. Nadmiar płynów powinien odparować. Dodaj majeranek. Farsz przenieś do miski, niech ostygnie. Wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Zblenduj masę w dosłownie 4 miejscach, by farsz lepiej się połączył. Spróbuj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli farsz wydaje ci się za słodki, dodaj 1
W ostrym sosie może się z powodzeniem odnaleźć każde warzywo. Także sezonowa, biała kapusta.
łyżki oleju1 cebula lub kawałek pora2 ząbki czosnku3 cm imbiruPo jednej łyżeczce: kurkumy, kuminu, ulubionej mieszanki curry, słodkiej papryki i cukru½–1 łyżeczki ostrej papryki2 liście limonki kafir3 łyżki sosu sojowego1 łyżka przecieru pomidorowego500 ml mleczka kokosowego500 ml bulionu
Tradycyjne ragoût to bardzo mięsna potrawa. Pochodzi z Włoch, ale jeden przepis nie istnieje.
Im więcej warzyw w zupie, tym lepiej. Nie może też zabraknąć pożądanego umami, piątego smaku, który wyniesie nasz złocisty rosół na zupełnie inny poziom.
oliwy1 cebula½ średniego selera2 łodygi selera naciowego3 pietruszki2 marchewkikawałek kopru włoskiego1/5 białej kapustymały por (cały)1–2 kwaśne jabłkapomidorinne warzywa, np. kilka gniazdek kalafiora1 główka czosnku4 cm kawałek imbiru4 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego4
Wystarczy wyciągnąć z szuflady ciepłe skarpety i już jesteśmy gotowi do celebrowania jesieni. Dynia to jej symbol.
. Można spokojnie jeść ją na surowo, taka jest smaczna! Idealnie nada się do wypieków i deserów. Owoce pod kruszonką to jedno z najprostszych słodkich wypieków. Kruszonkę można przygotować według starych francuskich proporcji mąki, masła i cukru 3:2:1. Zawsze wychodzi. Można przygotować też
Na smak potrawy wpływa wiele czynników. Także wygląd, zapach, otoczenie, czas, nasze samopoczucie. To ostatnie, gdy zbliża się jesień, mogą poprawić kolorowe kopytka.
buraki zmiel. Dodaj do masy sól, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąki pszennej, aż powstanie nielejąca się masa. Oprósz blat mąką. Podziel ciasto na dwie części. Każdą uformuj w długi rulon o szerokości 2 cm. Nożem potnij na 1–2-centymetrowe kluski. Posól gotującą się wodę. Gotuj kluski 2 minuty od wypłynięcia. Na talerzu rozprowadź sos. Ułóż porcję kopytek i posyp granolą.
Koniec lata to najlepszy sezon na pomidory. A życie jest za krótkie, żeby jeść tylko jedną ich odmianę.
. Uformuj kulkę i zawiń w folię lub zamknij w woreczku strunowym. Zostaw na 30 minut. • Następnie podziel ciasto na dwie części. Z każdej roluj długi walec o grubości 2 cm, obiema dłońmi, od wewnątrz do zewnątrz, lekko rozciągając walec na boki, tak by był równy. Podziel wałki na 1-centymetrowe
Wbrew skojarzeniom najważniejszym składnikiem w gazpacho nie są pomidory, ale… chleb. To danie oryginalnie miało na celu szybko posilić i dać energię do pracy w gorący dzień.
½ czerwonej cebuli2–3 ząbki czosnku200 g ugotowanej fasoli lub 1 kromka czerstwego chleba4 łyżki oliwy2 łyżki octu winnego czerwonego lub białego1 łyżeczka kuminuszczypta płatków chili lub inna ostra papryka (niekoniecznie)sól, pieprzbazylia i natka pietruszki do podania Sposób przygotowania
Bób, który jest jeszcze surowy, a w zapachu przypomina piwnicę, będzie gorzki i niedobry.
Risotto łączy ludzi; ryż od wieków pojawiał się zarówno na stole chłopskim, jak i należącym do klas wyższych.
Pikniki i kolacje pod drzewem lub na trawie nie muszą być wyszukane. Dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku mniejszych dań, którymi swobodnie można się będzie dzielić.
i salsą ze szczawiu: Tortilla (na 8–10 placuszków): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej do 1/2 szklanki wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Fasolka: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 łyżki oleju 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka
Przełom wiosny i lata ma jednego króla i jest nim szparag. I nie tylko dlatego, że jego zielona kiść z wyglądu przypomina wytworną koronę.
płatków drożdżowych (niekoniecznie)1 cebulkapęczek zielonych szparagówoliwa2 cukiniesok z ½ cytryny1 łyżka listków bazyliisólpieprz Do dużej miski przesiej mąkę. Dodawaj wrzącą wodę i mieszaj. Zostaw na 10 minut. Następnie posól i zagniataj ciasto 10–15 minut. Ciasto powinno być jednolite i
Wiosna zaraz zamieni się w lato, warto celebrować ten czas w plenerze, najlepiej w dobrym towarzystwie i przy aperitivo.