Archiwum Polityki

Ryż z cukrem

1 minuta czytania
Dodaj do schowka
Usuń ze schowka
Wyślij emailem
Parametry czytania
Drukuj

Odporny na zimno, suszę i zasoloną glebę ryż wyhodowali naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej. Został on stworzony metodami inżynierii genetycznej. Do rośliny wszczepiono geny bakterii, dzięki którym powstaje trehaloza – cukier pomagający chronić komórki przed niesprzyjającymi warunkami środowiska. I właśnie dzięki niemu ryż stał się na nie odporny, nie zmieniając przy tym swoich właściwości smakowych oraz odżywczych. Zmodyfikowany genetycznie ryż daje takie same plony jak rosnący w cieple na dobrej i nawadnianej glebie. Dzięki temu w krajach, w których nie ma dobrych warunków do uprawy tej rośliny, zbiory powinny wzrosnąć co najmniej o 20 proc.

(mr)

Polityka 49.2002 (2379) z dnia 07.12.2002; Nauka; s. 82

Maksimum treści, minimum reklam

Czytaj wszystkie teksty z „Polityki” i wydań specjalnych oraz dziel się dostępem z bliskimi!

Kup dostęp
Reklama