Ludzie i style

Z miłości do pierogów

Z miłości do pierogów. Przepis z bakaliami i tofu godnie zastąpi farsz z serem

Wigilijne pierogi z pastą z tofu Wigilijne pierogi z pastą z tofu Tomek Mędrek
Wigilijne pierogi mają w tym roku słodko-wytrawny smak dzięki połączeniu karmelu, bakalii i pasty z tofu, która godnie zastępuje farsz z serem.

Moja miłość do pierogów trwa w najlepsze już kilkadziesiąt lat. Zaczęła się od michy ruskich pierogów ze skwarkami – jeszcze w wersji mięsnej – serwowanych przez mamę. Zawsze jednak najbardziej smakowały mi pierogi wigilijne. Szczególnie upodobałem sobie te z kaszą i grzybami, choć nie wzgardziłem i tymi z kapustą.

Gdy zacząłem gotować dla siebie samego, rozważając, jakie pierogi (oprócz ruskich oczywiście) zaserwować na Wigilię, pomyślałem, że półsłodkie byłyby idealne, a najlepszym słodkim wkładem jest mak lub bakalie. Postawiłem na te ostatnie, dodając karmel z daktyli, ale dla przełamania, aby nie było zbyt słodko, do całości dodałem tofurożku, bo to godne zastępstwo farszu z serem.

Wesołych Świąt!

Ciasto na pierogi:

• 500 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 450, 550)
• 250–350 ml gorącej wody
• 3–4 łyżki oleju
• duża szczypta soli

Do gotowania:

• 1,5–2 l wody
• 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
• 1 łyżeczka soli

Tofurożek:

• 2 kostki (ok. 400 g) tofu
• 5 łyżek mleka roślinnego (ok. 50 ml)
• 1–2 łyżki oleju
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1–2 łyżki kwasu mlekowego lub soku z cytryny
• 1 łyżka płatków drożdżowych
• 1/2 łyżeczki soli

Pozostała część farszu:

• 500 g bakalii
• skórka starta z jednej pomarańczy
• 300 ml wrzątku
• 6 daktyli
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
• kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa – duże szczypty

Wykonanie tofurożku:

• Tofu rozdrabniamy w malakserze lub widelcem. Wkruszamy je do pojemnika malaksera i włączamy szybkie obroty na 10–20 s.

Polityka 52/53.2024 (3495) z dnia 17.12.2024; Ludzie i Style; s. 145
Oryginalny tytuł tekstu: "Z miłości do pierogów"
Reklama