Ludzie i style

Kwadratura ziemniaka

Kwadratura ziemniaka. A gdyby tłuszcz i cukier były zdrowsze? Są takie próby

Monch Monch Monch Monch materiały prasowe
Technologicznie udoskonalona żywność ma mieć same zalety, a przede wszystkim być zdrowsza i smaczniejsza. Problem w tym, że za taką przyjemność trzeba słono zapłacić.

Mnogość telewizyjnych programów kulinarnych uczyniła z gotowania misterium życia. Jedzenie stało się formą nagrody, i to od najmłodszych lat – przy zabawie lub suto zastawionym stole trwa nieustająca wyżerka, choć dietetycy i lekarze woleliby, aby pożywienie nie było afirmacją szczęśliwego życia, lecz jedynie pozwalało przeżyć do następnego dnia.

Przemysł spożywczy utwierdza jednak konsumentów w przekonaniu, że jedzenie to nie tylko metoda na dostarczenie organizmowi energii i podstawowych składników, ale również cudowny sposób na zabezpieczenie potrzeb emocjonalnych. Przez lata zrobił wiele, by w krajach, gdzie zapomniano, co to głód, uczynić żywność mniej zdrową, ale za to smaczniejszą (a więc chętniej kupowaną). Rafinuje cukier, wybiela mąkę, szlifuje ryż, smaży w głębokim tłuszczu… Makarony wyparły z rynku cenniejsze odżywczo kasze. Białe pieczywo z mąki o wysokim przemiale nie zawiera błonnika i witamin. Sól stała się konserwantem dodawanym w nadmiarze do chleba i wędlin.

Świadomość konsumentów w końcu zaczęła jednak rosnąć – coraz częściej czytają etykiety, więc firmy rolnicze i wytwórcy żywności postanowili zwrócić się w stronę nauki po innowacyjne technologie, które mogłyby poprawić jej jakość. A przynajmniej stworzyć wrażenie, że jest zdrowsza – nie można byłoby po niej przytyć ani zachorować na miażdżycę i doświadczyć związanych z nią powikłań.

Czy to w ogóle możliwe: cukier, który nie pomnaża kalorii, albo olej spożywczy o naturalnym smaku, który zawiera tłuszcze wartościowsze niż oliwki? Nad jednym i drugim pracują prywatne start-upy, więc można by sądzić, że takie eksperymentalne artykuły spożywcze mogą nigdy nie trafić na sklepowe półki. Tymczasem – Algae Cooking Club z Los Angeles sprzedaje już olej z glonów Prototheca moriformis i alg morskich.

Polityka 45.2024 (3488) z dnia 29.10.2024; Ludzie i Style; s. 92
Oryginalny tytuł tekstu: "Kwadratura ziemniaka"
Reklama