Ludzie i style

Warzywa po grecku

Gemista, czyli warzywa po grecku. Przepis na (pozornie) proste danie

Gemista, czyli warzywa po grecku Gemista, czyli warzywa po grecku Archiwum prywatne
Gemista to blacha faszerowanych pomidorów, papryki i cukinii. Sekretem tego dania jest nie tylko odpowiednio doprawiony farsz, ale i czas pieczenia.

Nie wiem, czy w kuchni może zdarzyć się coś gorszego niż mdły farsz z ryżu w półsurowej cukinii (albo w bakłażanie). A przecież zdarza się to często! Faszerowane warzywa to pozornie proste danie, ale po drodze wiele rzeczy może pójść nie tak. Mistrzami w dziedzinie faszerowania warzyw są oczywiście Grecy. Gemista, czyli blacha faszerowanych pomidorów, papryki i cukinii, to danie tradycyjne i typowe w kuchni greckiej. Znajdziemy je w każdej tawernie i restauracji na Peloponezie. Zamawiając je, trzeba być przygotowanym na to, że nie dostaniemy jednej sztuki, ale raczej dwa lub trzy różne warzywa. Grecy faszerują nie tylko paprykę czy cukinię. Sięgają także po duże pomidory, a nawet cebule.

Sekretem idealnych faszerowanych warzyw jest nie tylko odpowiednio doprawiony farsz, ale i czas pieczenia. Musi być wystarczająco długi, by warzywa zmiękły i się przypiekły. Warzywa mogą – a właściwie powinny – lekko się rozpadać. Perfekcyjnie przyrządzone pływają w powstałym aromatycznym sosie. Pod żadnym pozorem nie mogą być suche.

Grecy raczej nie lubią marnować przestrzeni, więc pomiędzy pomidory, paprykę i cukinię dokładają ziemniaki, które podczas pieczenia przejmują smak sosu i pozostałych warzyw. Wychodzą pyszne!

Ważne, aby pamiętać, że ryżu do faszerowania wcześniej nie gotujemy. Powinien „ugotować się” w piekarniku, przejmując nieco aromatu od warzyw.

W przypadku tego przepisu możemy sięgnąć właściwie po każde warzywo sezonowe, w którym da się wydrążyć dziurę na farsz. W polskiej wersji zamiast ryżu można użyć kaszy. Jeśli chcemy, żeby danie było pożywniejsze, możemy też wymieszać ryż z gotowaną ciecierzycą, fasolą lub suchą czerwoną soczewicą. Pasować będzie też wędzone tofu pokrojone w małą kostkę.

***

Składniki:

3 pomidory
1–2 zielone papryki
2 młode cukinie
oliwa
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g ryżu
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
garść świeżych listków mięty
400 ml wody lub warzywnego bulionu
1 łyżka oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
szczypta cukru
kilka młodych ziemniaków
200 ml wody
3 łyżki przecieru pomidorowego

Wykonanie:

• Przygotuj warzywa.

Polityka 38.2024 (3481) z dnia 10.09.2024; Ludzie i Style; s. 97
Oryginalny tytuł tekstu: "Warzywa po grecku"
Reklama