Książki

Kuchnia mistrza

Recenzja książki: Marek Łebkowski, "Pogotowie kulinarne. Dania na każdą okazję"

Śniadanie do łóżka?

Przeczytałem właśnie książkę Marka Łebkowskiego, którego uważam za mistrza w dziedzinie szeroko pojętej tematyki kulinarnej. Był autorem i wydawcą świetnych książek kulinarnych zanim jeszcze inni wpadli na pomysł, by półki księgarń zapełniać dziełami spod znaku łyżki i widelca. Ma niebywałą liczbę (własnych!) fotografii wszelkich dań. Gotuje rewelacyjnie. I potrafi tę wiedzę pięknie sprzedać.

Najnowsza książka Marka Łebkowskiego to „Pogotowie kulinarne". Jak zwykle pięknie zredagowana, doskonale zilustrowana i zawierająca potężną dawkę wiedzy kulinarnej. Tytuł zaś jest w pełni uzasadniony. We wstępie czytamy: „Inspiracją do napisania tej książki były porady, jakich przez lata udzielałem swoim najbliższym, krewnym i przyjaciołom. Ich pytania dotyczyły zwykle sztuki kulinarnej lub zwykłego gotowania i na doradztwie kulinarnym mógłbym poprzestać, gdyby nie to, że problemy kuchni często łączą się z naszym życiem rodzinnym, uczuciowym, zawodowym i sposobem spędzania wolnego czasu. Powiedzenie: przez żołądek do serca jest nie tylko receptą na miłosny podbój, ale opisuje sposób na pogłębienie przyjaźni czy ocieplenie stosunków w pracy. Rozwiązywania problemów życiowych za pomocą gotowania nauczyły mnie pytania moich przyjaciół."

Jako prawdziwy altruista, a przy okazji smakosz i mistrz kuchni, autor postanowił swą wiedzą podzielić się z szerszym gronem niż tylko najbliższa rodzina czy przyjaciele. Teraz dzięki tej książce wszyscy, którzy po nią sięgną będą mogli zrozumieć, co daje w związku miłosnym podawanie śniadania do łóżka; czy jest sens w odchudzaniu się; jak oswoić samca; jak zorganizować babski wieczór; czy niespodziewani goście muszą być katastrofą; czemu służy kolacja we dwoje!

To nie cała wiedza, jaką możemy zyskać po przestudiowaniu książki Marka Łebkowskiego. Przy wielu przepisach poleca on swoje ulubione i odpowiednie do dania wina. Problemom tym poświęca też cały rozdział zatytułowany „Jakie wino do jakiej potrawy".

Nie muszę dodawać, że książka - oprócz naprawdę cennych porad - zawiera także około 200 przepisów.
 

Marek Łebkowski, Pogotowie kulinarne. Dania na każdą okazję, Studio Marka Łebkowskiego, Warszawa 2007, s. 191
 

  
  

Reklama

Czytaj także

null
Kultura

Ile tak naprawdę zarabiają pisarze? „Anonimowego Szweda łatwiej sprzedać niż Polaka”

Żeby żyć w Polsce z pisania, pisarz i pisarka muszą być jak gwiazdy rocka. Zaistnieć, ruszyć w trasę, ściągać tłumy. Nie zaszkodzi stypendium. Albo etat.

Justyna Sobolewska, Aleksandra Żelazińska
13.12.2024
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną