Książki

Różne światy czekolady

Recenzja książki: Sophie D. Coe, Michael D. Coe, „Prawdziwa historia czekolady”

materiały prasowe
Książka autorstwa pary amerykańskich antropologów, podobnie jak jej temat, ma swoją niezwyczajną historię.

Książka autorstwa pary amerykańskich antropologów, podobnie jak jej temat, ma swoją niezwyczajną historię. Na pomysł wpadła w 1991 r. Sophie Coe i rozpoczęła intensywne prace nad planowaną monografią. Trzy lata później zmarła, zostawiając mnóstwo notatek. Pracę podjął jej mąż Michael, w 1996 r. powstała pierwsza wersja, która ostateczną postać zyskała dopiero w 2019 r. „Prawdziwa historia czekolady” jest fascynująca nie tylko dla badaczy kultury kulinarnej, ale też dla historiografów, historyków polityki, historyków i socjologów obyczajowości, tudzież badaczy przemian cywilizacyjnych. Niezwykłe jest choćby to, jak czekolada lokuje się w różnych strukturach społecznych i politycznych.

Sophie D. Coe, Michael D. Coe, Prawdziwa historia czekolady, przeł. Ewa Klekot, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2024, s. 258

Polityka 27.2024 (3470) z dnia 25.06.2024; Afisz. Premiery; s. 72
Oryginalny tytuł tekstu: "Różne światy czekolady"
Reklama