Cukier jest powszechnie stosowanym składnikiem w wielu produktach spożywczych i napojach, jednak używanie go w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Oto kilka powodów, dlaczego warto ograniczać spożycie cukru:
- cukier zawiera duże ilości kalorii, a jednocześnie nie dostarcza żadnych wartości odżywczych,
- cukier sprzyja rozwojowi próchnicy. Bakterie w jamie ustnej wykorzystują cukier jako źródło energii i produkują kwas, który uszkadza szkliwo zębów,
- spożywanie dużych ilości cukru może prowadzić do problemów z regulacją jego poziomu we krwi, a w konsekwencji do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2,
- nadmierne spożycie cukru może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych.
Nie wszystkie cukry są szkodliwe w umiarkowanych ilościach. Cukry naturalnie występujące w owocach czy mleku są częścią zdrowej diety. Problemem jest nadmiar dodanego cukru, który często znajduje się w przetworzonych produktach spożywczych, napojach gazowanych, słodyczach i fast foodach.
Zmiana przyzwyczajeń jest kluczowa
Jeśli spożywasz zbyt dużo cukru, a dotyczy to niestety większości osób, warto przemyśleć swoje zwyczaje żywieniowe i znacząco zredukować, a najlepiej pozbyć się tego składnika z diety. Dobrze jest zmienić także niektóre powszechnie przyjęte zasady, np. związane z obdarowywaniem. Prezenty wcale nie muszą mieć postaci słodkich czekoladek – często lepiej sprawdzi się przyjemnie pachnący kosmetyk w podobnej cenie albo książka. W większości przypadków zastąpienie „czegoś słodkiego” alternatywnym wyborem wcale nie jest trudne i nie wymaga dużego wysiłku.
Trzeba zaznaczyć, że zmiana przyzwyczajeń, zarówno żywieniowych, jak i tych wynikających z tradycji bywa trudna. Czym na przykład zastąpić mikołajkowe słodycze, czekoladowe jajka wielkanocne czy grudniowy kalendarz adwentowy z czekoladkami? W przypadku tego ostatniego upominku alternatywą może okazać kalendarz adwentowy z kosmetykami. Nie dość, że pozwoli nam zadbać o siebie, dzięki znajdujących się w okienkach kremach, perfumach i balsamach to jeszcze nie będzie miał negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Co zamiast cukru?
Jeśli nie chcemy zupełnie rezygnować z cukru, bo jesteśmy miłośnikami słodkiego smaku, postarajmy znacząco ograniczyć jego spożycia a najlepiej zastąpmy go zdrowymi odpowiednikami, takimi jak stewia czy ksylitol. Te substancje dostarczają nam odpowiedni smak, ale nie są szkodliwe dla organizmu. Zanim zdecydujesz się na ich stosowanie, warto poczytać nieco na ich temat, żeby używać ich zgodnie z przeznaczeniem. Na przykład ksylitol, korzystny dla ludzi, jest substancją trującą dla psów. Dlatego, jeśli Twój pupil „dojada” resztki ze stołu, musisz bardzo uważać, żeby nie znalazły się wśród nich np. ciasteczka upieczone z dodatkiem tej substancji zamiast klasycznego cukru. Oczywiście zwierząt nie powinno się nigdy karmić ludzkim jedzeniem, jednak rzeczywistość bywa inna, dlatego warto zapamiętać tę informację.
Materiał przygotowany przez firmę Rituals.