Osoby czytające wydania polityki

Wiarygodność w czasach niepewności

Wypróbuj za 11,90 zł!

Subskrybuj
Historia

Historia prosto z książki

Prosto z książki

suricoma / PantherMedia
materiały prasowe

Kuchnia kluczem

Jak nakarmić dyktatora, Witold Szabłowski, W.A.B., 2019, s. 320

Jak nakarmić dyktatora? Można by odpowiedzieć zwięźle na dwóch stroniczkach. Pol Potowi, żeby mu smakowało, trzeba było podać papaję z ogórkami, z zieloną fasolą i kapustą, ale – koniecznie – uzupełnioną po tajsku: suszonymi krabami lub pastą rybną. Fidelowi Castro wystarczały jajka, najchętniej przepiórcze, z fasolą i ryżem, ale szczególnie lubił węgorzyki z sałatą i pomidorami. Enver Hodża zasmakował w tureckiej zupie, tzw. trahane, z pomidorami, cebulą i pietruszką. Ulubionym daniem Saddama Husajna była köfta, czyli zmielona wołowina z jagnięciną, pomieszana z pomidorem, cebulą i pietruszką – zmrożona, a potem rzucona na grill...

No tak, ale gdybyśmy się ograniczyli do zsumowania ulubionych potraw dyktatorów, to byłby to tylko fast food. A Witold Szabłowski jest wytrawnym smakoszem. Wie, że przyjemność jedzenia to nie tylko zaspokojenie kubków smakowych, ale wszystkich zmysłów. To obrus, zastawa, serwis, lokal i... kompania. W książce Szabłowskiego w istocie najmniej nas interesują przysmaki dyktatorów, bardziej oni sami, ich życie prywatne, psychika, namiętności i pasje. Kluczem dla Szabłowskiego są kuchnia i kucharze. Czy przeżyli dyktatorów? Czy trauma nie zmusi ich do milczenia lub zachowania anonimowości? Dotarcie do nich zajęło autorowi cztery lata. Chapeau bas! Świetne czytadło.

MARIAN TURSKI

***

Cztery gabinety

Od Mazowieckiego do Suchockiej. Pierwsze rządy wolnej Polski, Antoni Dudek, Znak Horyzont, 2019, s. 604

Pisanie historii III RP to śliska sprawa. W końcu od 1989 r. zaczynają się „nasze czasy”, co niesie deformację perspektywy i rozliczne uwikłania.

Polityka 44.2019 (3234) z dnia 29.10.2019; Historia; s. 61
Oryginalny tytuł tekstu: "Historia prosto z książki"
Reklama