Doniesienia o umiarkowanej szkodliwości energetyków bywają grubo przesadzone.
Trendy dietetyczne mają to do siebie, że sporo mówią o tym, co w danym momencie dręczy społeczeństwo. Dziś są to zmęczenie i zły nastrój, a głównym podejrzanym jest cukier.
Kolejne badanie wskazuje na szkodliwość słodzików w diecie. Tym razem z ryzykiem poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych powiązano coraz bardziej popularny erytrytol.
Paliwo, mięso, cukier – wszystko można zastąpić zamiennikami, co udowodnili chemicy w czasach kryzysów i wojen.
Jak osłodzić życie i się ogrzać – w PRL to były sprawy kluczowe. Cukier i węgiel budziły duże emocje, bo Polakom często tych towarów brakowało.
Cukier błyskawicznie znika ze sklepów. Nie wiadomo, kto wywołał tę panikę, wiadomo, kto na niej zarabia.
Słodziki wywołują raka. Kawa z cukrem wydłuża życie. Do takich sensacji trzeba podchodzić ostrożnie. Bo badania wpływu żywności na zdrowie bywają mało wiarygodne, a wnioski naukowców wyolbrzymiane.
Cukier znika ze sklepów tak szybko, że największe sieci handlowe wprowadzają limity na jego sprzedaż. Czy to efekt słodkiej spekulacji?
Nie łapię za słodkie, mając świadomość, że to przywróci chorobę, ale zdarza mi się więcej zjeść. Gdy przekraczam tę granicę, uruchamia się we mnie nienasycenie. Chcę więcej i więcej. Tak wygląda moja choroba – opowiada Kasia.
Chaos przy pracach nad nowymi podatkami „prozdrowotnymi” pokazuje, że rząd ustępuje pod naporem lobbystów i sam nie wie, jak obronić własne pomysły.