Książka autorstwa pary amerykańskich antropologów, podobnie jak jej temat, ma swoją niezwyczajną historię.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Czekolady obchodzonego we wrześniu przypominamy Emila Wedla, któremu ziarna kakaowca przyniosły fortunę i potęgę.
Polska przewijała się od wczoraj przez media całego świata. Gazety, telewizje, portale pokazywały wywrotkę cysterny z płynną czekoladą i prześcigały się w żartach, lepszych lub gorszych.
Łasuchy wszystkich krajów, łączcie się! Chrońcie klimat, bo od tego zależy istnienie waszej ukochanej czekolady. Jeśli jej zabraknie, życie straci smak.
Czekolada kryje w środku ślady wyzysku. Ale rynek kakao wraca do czasów małych manufaktur, w zamyśle – do sprawiedliwości.
Czekolada, kawa czy alkohol nie cieszyły się wśród dietetyków dobrą sławą. Ale ta opinia zaczyna się zmieniać.