Polityka o historii

Polityka o historii. Odc. 51

Jak jedzenie kształtowało cywilizację Bliskiego Wschodu i jak smakuje najstarsze piwo

Dlaczego wspólne gotowanie i biesiadowanie łączy? O historii jedzenia i dziejach rozwoju człowieka Agnieszka Krzemińska rozmawia z dr. Piotrem Kołodziejczykiem z Uniwersytetu Jagiellońskiego.

W najnowszym odcinku podkastu „Polityka o historii” Agnieszka Krzemińska zaprasza do podróży przez dzieje cywilizacji oglądane przez pryzmat jedzenia. Czy dieta może opowiedzieć historię rozwoju człowieka? Dowiadujemy się, co jedli hominini na szlaku łączącym Afrykę z Eurazją, jak smakuje najstarsze piwo świata i dlaczego wspólne gotowanie oraz biesiadowanie od wieków łączy ludzi na Bliskim Wschodzie.

Gościem odcinka jest dr Piotr Kołodziejczyk, archeolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego i autor książki „Tam, gdzie mieszka wiatr. Archeologiczne zagadki Bliskiego Wschodu”. W rozmowie wyjaśnia, jak narodziny rolnictwa, rozwój miast i handel wpłynęły na kuchnię, czy da się dziś odtworzyć przepisy z najstarszej książki kucharskiej i co jedzenie mówi o naszej cywilizacji.

***

Cieszymy się, że słuchasz naszych podkastów. Powstają one również dzięki wsparciu naszych cyfrowych prenumeratorów. Aby w pełni skorzystać z możliwości słuchania i czytania tekstów naszych autorów z bieżących i archiwalnych numerów „Polityki” i wydań specjalnych, dołącz do grona prenumeratorów Polityka.pl.

Jak się jadało na Bliskim Wschodzie?Martijn Vonk/UnsplashJak się jadało na Bliskim Wschodzie?

Reklama
Reklama