Ciśnienie krwi – nie powinno przekraczać 120/80 mmHg; wskazania powyżej 140/90 świadczą o nadciśnieniu. Osoby dorosłe i zdrowe powinny mierzyć ciśnienie przynajmniej raz w miesiącu (im ktoś ma wyższe ciśnienie lub skarży się na jego wahania – tym częściej). Nie mierzmy ciśnienia po wypiciu kawy, herbaty, alkoholu, wypaleniu papierosa. Odpocznijmy 5 minut przed pomiarem, który należy wykonywać w pozycji siedzącej (patrz zdjęcie). Jeśli zakładamy mankiet ciśnieniomierza na ramię, zwróćmy uwagę, aby nic innego nie uciskało ręki podczas wykonywania badania. Ciśnieniomierze zakładane na nadgarstek dają często fałszywe wyniki.
Poziom cholesterolu
– nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Ważny jest także poziom jego frakcji HDL (powinno być go co najmniej 40 mg/dl u mężczyzn i ponad 50 mg/dl u kobiet) oraz LDL (maksimum 160 mg/dl, a najlepiej mniej niż 100 mg/dl). Do badania trzeba oddać nieco krwi, ale przy okazji oprócz cholesterolu warto zmierzyć ilość trójglicerydów (norma to 150–170 mg/dl).
Poziom cukru
– w surowicy wynosi na czczo 60–100 mg/dl, a 2 godz. po posiłku nie powinien przekraczać 140 mg/dl. Do pomiaru służy glukometr. Każdy po 50 roku życia powinien raz w roku wykonać to badanie, bo cukrzyca przez wiele lat rozwija się skrycie i nie zawsze zaalarmują nas jej dyskretne objawy: wzmożone pragnienie, senność, świąd skóry, zwiększone oddawanie moczu. Cukrzyca uszkadza serce i naczynia krwionośne!
Homocysteina
– powstaje w organizmie z aminokwasów obecnych w produktach pochodzenia zwierzęcego, uszkadza śródbłonek naczyń i przyspiesza tworzenie zakrzepów. Prawidłowy poziom w surowicy wynosi do 12 µmol/dl, a za wartość szkodliwą uznaje się – 14 µmol/dl.